Ensaimadas czyli hiszpańskie drożdżówki


4
Deser
60 minut


Przepis

Truskawki wsyp na patelnię, dodaj cukier i sok z cytryny i często mieszając, duś do momentu, aż powstanie gęsty dżem. Następnie odstaw do ostygnięcia.
Mąkę wymieszaj w misce z drożdżami, cukrem i solą, po czym dodaj jajka, smalec i lekko podgrzane mleko. Tak wyrobione, gładkie ciasto odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Potem podziel je mniej więcej na 10 części i z każdej uformuj kulę. Za jakiś czas kule rozwałkuj na prostokąty i posmaruj dżemem, po czym zwiń wzdłuż krótszego boku i zwiń, tak by powstały „ślimaki”.
Bułeczki ułóż na blasze wyłożonej papierem, posmaruj ich wierzch i boki bardzo miękkim smalcem i piecz ok. 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do temperetaury 180°C.
Gotowe do spozycia drożdżówki posyp cukrem pudrem.



Lista zakupów:


Ciasto:
500 g mąki pszennej
200 ml mleka
100 g miękkiego smalcu
75 g cukru pudru
2 jajka
12 g drożdży instant
szczypta soli

Dżem:
Truskawki bez szypułek Hortex – 1 opakowanie
200 g cukru
1 łyżka soku z cytryny

Ensaimadas czyli hiszpańskie drożdżówki
Ensaimadas czyli hiszpańskie drożdżówki
4
Deser
60 minut
W roli
głównej:
TRUSKAWKI BEZ SZYPUŁEK

Przepis:

Truskawki wsyp na patelnię, dodaj cukier i sok z cytryny i często mieszając, duś do momentu, aż powstanie gęsty dżem. Następnie odstaw do ostygnięcia. Mąkę wymieszaj w misce z drożdżami, cukrem i solą, po czym dodaj jajka, smalec i lekko podgrzane mleko. Tak wyrobione, gładkie ciasto odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Potem podziel je mniej więcej na 10 części i z każdej uformuj kulę. Za jakiś czas kule rozwałkuj na prostokąty i posmaruj dżemem, po czym zwiń wzdłuż krótszego boku i zwiń, tak by powstały „ślimaki”. Bułeczki ułóż na blasze wyłożonej papierem, posmaruj ich wierzch i boki bardzo miękkim smalcem i piecz ok. 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do temperetaury 180°C. Gotowe do spozycia drożdżówki posyp cukrem pudrem.

Lista zakupów:

Cukier
Mąka
Mleko

Ciasto:
500 g mąki pszennej
200 ml mleka
100 g miękkiego smalcu
75 g cukru pudru
2 jajka
12 g drożdży instant
szczypta soli

Dżem:
Truskawki bez szypułek Hortex – 1 opakowanie
200 g cukru
1 łyżka soku z cytryny

4
Deser
60 minut
W roli
głównej:
TRUSKAWKI BEZ SZYPUŁEK

Przepis:

Truskawki wsyp na patelnię, dodaj cukier i sok z cytryny i często mieszając, duś do momentu, aż powstanie gęsty dżem. Następnie odstaw do ostygnięcia. Mąkę wymieszaj w misce z drożdżami, cukrem i solą, po czym dodaj jajka, smalec i lekko podgrzane mleko. Tak wyrobione, gładkie ciasto odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Potem podziel je mniej więcej na 10 części i z każdej uformuj kulę. Za jakiś czas kule rozwałkuj na prostokąty i posmaruj dżemem, po czym zwiń wzdłuż krótszego boku i zwiń, tak by powstały „ślimaki”. Bułeczki ułóż na blasze wyłożonej papierem, posmaruj ich wierzch i boki bardzo miękkim smalcem i piecz ok. 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do temperetaury 180°C. Gotowe do spozycia drożdżówki posyp cukrem pudrem.

Po obiedzie zaplanuj deser

Sprawdź

Dobierz napój do obiadu

Sprawdź

Inne dania z tym produktem

Truskawkowa pianka

Truskawkowa pianka

Inne dania z tej kategorii

Chutney z truskawek

Chutney z truskawek

Zobacz wszystkie